TOKİ MÜRACATLARINDA ŞEHİT AİLELERİ, TERÖR, HARP VE VAZİFE MALULLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Admin 26 Eylül 2022 Dernek Haber 2534 -A+
Son Günlerde Her İlde Yapılacak TOKİ Konutları Hakkında Bilgi Eksikliği, Belirsizlik, Konu ile İlgili Detaylı Bir Bilginin Alınacağı Muhattap Olmadığından Dolayı Çok Fazla Telefon ve Bire Bir Soru Aldığımızdan; Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanığı Olarak Bir Açıklama Gereği Duyduk. Dernek Başkanımız Malül Gazi İsmail KUMARAŞLI’nın Soru Cevap Şekildeki Açıklaması Aşağıdadır.
Resmi büyütmek için üzerini tıklayın...

Son Günlerde Her İlde Yapılacak TOKİ Konutları Hakkında Bilgi Eksikliği, Belirsizlik, Konu ile İlgili Detaylı Bir Bilginin Alınacağı Muhattap Olmadığından Dolayı Çok Fazla Telefon ve Bire Bir Soru Aldığımızdan;

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanığı Olarak Bir Açıklama Gereği Duyduk.

Dernek Başkanımız Malül Gazi İsmail KUMARAŞLI’nın Soru Cevap Şekildeki Açıklaması Aşağıdadır.

TOKİ MÜRACATLARINDA ŞEHİT AİLELERİ, TERÖR, HARP VE VAZİFE MALULLERİNİN

DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Soru      1: Başvurular Ne Zaman Hangi Bankalara Yapılacaktır?

Cevap   1: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Tarafından 250 Bin Sosyal Konut Projesi Kapsamında İnşa Ettirilecek Konutlar İçin; T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T. Halk Bankası A.Ş.'nin Proje İlinde Bulunan Yetkili Şubeleri Aracılığı İle Yapılacak Başvurular 14.09.2022 – 31.10.2022 Tarihleri Arasında Kabul Edilecektir.

Soru    2: Başvurular Nasıl, Nereye Yapılacaktır?

Cevap 2: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri E Devletten Müracaat Yapamayacaktır. İlgili Banka Şubesinden Aile Bakanlığının Verdiği Pembe Serbest Dolaşım Kartı İle Yapacaktır. Banka Şubesine Giderken Serbest Dolaşım Kartı Fotokopisi Götürülmesi Gerekmektedir.

Banka Şubeleri Müracaatları Alacak, TOKİ ve SGK’dan Hak Sahipliliği Teyidi Aldıktan Sonra Asıl Kayıt Yapılacaktır.

Soru    3: Kimler Hak Sahidir? Başvuru Yapabilir?

Cevap 3: İlgili Kanun Gereği Sadece 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat Kanunu, 5434/45 Sayılı Emekli Sandığı Kanunundan Hak Alan Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Müracaat Yapabilir.

Önemli Not: Şehit Evli İse Eşi, Bekâr İse Annesi Müracaat Edebilir. Hiçbir Şekilde Baba, Kardeşler, Çocukları Yararlanamaz Noterden Feragat Veremez.

Soru     4:  Hangi Etaplara Müracaat Edilebilir?

Cevap  4: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Konut tipi (2+1 ve 3+1) Ayrımı Olmadan, Proje Bazında Her Projeye Başvuru Yapabilir. (Hak Sahiplerinin Konut Tipleri İhale Yapıldıktan Sonra Gerçekleştirilecek Olan "Konut Belirleme Kurası" İle Belirlenecektir.)

Soru     5:  Başvuru Ücreti Ödenecek mi?

Cevap  5: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Banka Şubelerine İlk Müracaat Esnasında 500,00 TL İlk Başvuru Ücretini Ödemeyecektir.

Soru     6:  Etaplar Nasıl, Neye Göre Ücretlendirilecek, Hak Sahipliği Belirlenecektir?

Cevap  6: Kategori olan Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Başvurusu Her Etap için Ayrı Ayrı Toplanacak, Konutların Yapılacağı Alan Belirlendikten Sonra, İhalesi Yapılacak, Şerefiyeli Satış Fiyatları Belirlenecek ve Sonra Başvuru Sahipleri Arasında  "Hak Sahibi Belirleme ve Blok, Kat ve Bakı (Kuzey, Güney vs.)" Kurası Çekilecektir.

• Satışa Sunulan Konutlar İçin Kura Çekilişi Yapılması Halinde Kura Yeri Ve Saati İdarenin Web Sayfasında Duyurulacaktır.

• Konutların,  adet, brüt m²,  net m² ve fiyat bilgileri projenin ihalesi yapıldıktan sonra kesinlik kazanacaktır.

Soru    7:  Peşinat Ne Kadar Ödenecek?

Cevap 7: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Normal Vatandaşlar Gibi Her Etapta Belirtilen Şerefiye Bedeli Belirlenen Dairenin %10 unu İlgili Banka Şubesine Ödeyecektir.

Soru    8: Peşinat Ne Zaman Ödenecek?

Cevap 8: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Hak Sahipliği Kurası Çekildikten Sonra TOKİ’nin Belirlediği Tarihler Arasında İlgili Banka Şubesine Ödeyecektir.

Tahminen Kuradan Hemen Sonra Ödemelerin Yapılması İstenilecektir.

Soru    9:  Sözleşme Ne Zaman İmzalanacak?

Cevap 9: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri İlgili Banka Şubelerine %10 Peşinatı Öderken Sözleşmeyi’de Aynı Anda İmzalayacak.

Soru    10: Taksitler Ne Zaman Ödenmeye Başlanacak?

Cevap 10: Şehit Aileleri,Terör, Harp ve Vazife Malulleri Konut Taksitlerini Anahtar Tesliminden Sonraki Takip Eden Ay Ödemeye Başlayacaktır.

Normal Vatandaşlar Sözleşme İmzaladıkları Tarihten İtibaren Ödemeye Başlayacaktır.

Soru    11: Taksit Ödemeleri 6 (Altı) Ayda Bir Artacakmı?

Cevap 11Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri 240 Ay Sabit Ödeme Yapacaktır.Artış 240 Ay Boyunca Olmayacaktır.

Norman Vatandaşlar 6 Ayda Memur Maaş Artış Oranı Dikkate Alınarak İdarece Tespit Edilen Oranda Artırılacaktır.

Soru      12: Alınan Konut Kiraya Verilebilirmi?

Cevap  12: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Konut Tipi (2+1 ve 3+1) Ayrımı Olmadan Dairelerini Kiralayabilirler.

Soru     13: Üzerinde Ev, Arsa vs.Tapu Var ise Müracat Edebilirmi?  

Cevap  13: Hak Sahibi Olan Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malullerinin Başvuru Şartlarında Hiçbir Şekilde Şart Aranmaz.Birden Çok Tapu,Gayri Menkul Olması Müracatı Engellemez.

Soru     14:  Kontenjan Kaç Kişi Neye Göre Belirlendi?

Cevap  14: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kontenjanı Her İl, İlçe, Belde ve Kasabadaki Yapılacak Toplam Konut Sayısının %5 i Kadar Ayrılmıştır.

Daha Önceki Yıllarda Ülke Genelinde Yapılan Tüm TOKİ Konutlarında Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kontenjanı %10 iken Bu Kampanya’da %5 Olarak Belirlenmiştir.

Soru       15: Müracat İçin Gelir Kısıtlaması Varmı?

Cevap   15: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Müracatlarında Herhangi Bir Gelir Şartı Aranmamaktadır.

Normal Vatandaşların Müracatlarında Aylık Hane Halkı Gelirinin, En Fazla Net 16.000 TL (İstanbul İli İçin 18.000 TL) Olması Gerekmektedir. (Başvuru Sahibinin ve Eşinin, Başvuru Tarihi İtibariyle Gıda, Yol, vs. Her Türlü Aldıkları Yardımlar Dâhil Olmak Üzere Toplam Hane Halkı Aylık Net Gelirinin Toplamı.)

Soru     16: Başka İlden Müracat Nasıl, Hangi Şartlarda Yapılır?

Cevap  16: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kategorisinde Hak Sahibi Olanlar Nüfusa Kayıtlı Oldukları İlden Müracat Edebilir İlçe Fark Etmeden Tüm Etaplera İl İçersinde Müracat Edebilir.

Farklı İllerdeki Etaplara Müracat Edebilmek İçin Sözleşme Aşamasında (Tarihinde) Konut Başvurusu Yapılan İlin Sınırları İçerisinde Son 3 Yıldır Oturuyor Olduklarına Dair Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden Alacakları Belge ile Müracat Edilecektir. 3 Yıl Şartı Aranmaktadır.

Normal Vatandaşların Müracatında Bu Şart 1 Yıldır.

Soru    17: Konutlar Devredilebilecek mi?

Cevap 17: Alınan Konutlar Hiçbir Şekilde 3ncü Bir Şahsa Devredilemeyecek. 240 Ay Boyunca Hak Sahibi Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulü Üzerinde Kalacaktır. Gayrimenkul Satış İşlemleri Özel Hukuk Hükümlerine Tabidir.

Daha Önceki Yıllarda Ülke Genelinde Yapılan Tüm TOKİ Konutlarında Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri 12 Taksit Ödedikten Sonra 3 ncü Bir Şahsa İlgili Banka Üzerinden Devredebiliyordu. Alan 3 ncü Şahıs Aynı  Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulü Gibi Ödemeye Devam Ediyordu. Bu Projede Bu Hak İptal Edilmiştir.

Soru     18: Ödenecek Olan KDV Ne Demek?

Cevap  18: Anahtar Teslim Tarihinde, 3065 Sayılı KDV Kanunu Kapsamında Geçerli KDV Oranı Üzerinden Tahakkuk Edecek Katma Değer Vergisi Tutarı Peşin Olarak Hak Sahiplerinden Tahsil Edilecektir.

Soru     19: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri diğer Proje Olan İlk İş Yerim ve İlk Evim Arsam Projelerine Özel Şartlarda Müracaat Edebilir mi?

Cevap  19: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri diğer Proje Olan İlk İş Yerim ve İlk Evim Arsam Projelerine Özel Şartlarda Müracaatta Bulunamaz. Sadece İlk Evim Projelerinde Özel Şartlarda Öncelikli Olarak Müracaat edebilirler.

Soru    20: Alınan TOKİ Konutlarının Kalan Borcunun İlerde Toplu Olarak Ödenmesi Durumunda %25 İndirim Uygulanır mı?   

Cevap  20: Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Aldıkları Konutların İler ki Süreçte Topluca Borçlarını Kapattıkları Zaman TOKİ Tarafından Bazı Zamanlar ’da Uygulanan Toplu Ödeme İndirimlerinden Yararlanamaz.   Çünkü TOKİ Zaten Faizsiz Sabit Ücret İle Konut Satışı Yapıyor.  

PROJELERE YETERLİ TALEBİN OLUŞMAMASI VEYA MÜCBİR SEBEPLER NEDENİYLE PROJENİN GERÇEKLEŞTİRİLEMEMESİ HALİNDE BAŞVURU SAHİPLERİNE TOKİ TARAFINDAN BİLGİ VERİLECEKTİR.         

Whatsapp'ta Paylaş