BAŞKAN İSMAİL KUMARTAŞLI GAZİLERE SİLAH RUHSATI VERİLMESİ İLE İLGİLİ ÇIKAN KANUN'UN DETEYLARINI AÇIKLADI

Admin 30 Kasım 2024 Dernek Haber 1324 -A+
Başkan İsmail KUMARTAŞLI 30 Kasım 2024 Tarihinde Yayımlanan Kanunla Malül Gazilere Silah Ruhsatı Verilmesi İle İlgili Yapılacak İşlemleri Sırasıyla Açıkladı. Kimler Silah Ruhsatı Alabilir? Kimler Silah Ruhsatı Alamaz?
Resmi büyütmek için üzerini tıklayın...

MALUL GAZİLERE SİLAH RUHSATI VERİLECEK

Bilindiği üzere 6136 Sayılı Kanun Kapsamında Sadece Şehitlerimizin Varislerinden Hak Sahibi Olan Bir Kişiye Her Tür Harç’tan Muaf Taşıma Ruhsatlı Silah Alım Hakkı Verilmekteydi. Malul Gazilerimizin Kanuni Olarak Silah Ruhsatı Alma Hakkı Yoktu. (Rütbeli Gaziler Hariç. Rütbeli Gazilerin Beylik Silahı Olduğu için Ruhsat İşlemleri Kuvvet Komutanlıklarından Emekli Asker Statüsünde Yapılıyor )

30 Kasım 2022 tarihinde Resmî Gazete de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile 6136 Sayılı Kanunun 6. Maddesinde değişiklik yapılarak, aynı kanunun 7. maddesinin 3. bendinde yer alan kişilerin, Şehit anne, baba, eş ve çocuklarına intikal etmiş ya da edilecekleri ruhsatları 5 yılda bir yenileme süresi iptal edilerek süresiz hale getirilmişti.

30 Kasım 2024 Tarih ve 32738 Sayılı Resmî Gazete de Yayımlanan;

“DÂHİLİYE MEMURLARI KANUNU VE BAZI KANUNLAR İLE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”  da düzenleme yapılarak kanunu 8’nci maddesine “Şehitlerin” ibaresi sonrasına “Gazilerin” ibaresi eklenmiştir.

Düzenlenen Kanun Maddesi Aşağıdaki Şekilde Yayımlanmıştır.

MADDE 8- 6136 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “olanların” ibaresinden sonra gelmek üzere “, gazilerin” ibaresi, “şehitlerin” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve gazilerin” ibaresi ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir. “Bu Kanun hükümlerine göre armağan edilen silahlar için kişilere bulundurma veya taşıma izni veren kayıt ve belgelerde süre kaydı aranmaz.”

YAYIMLANAN KANUN MADDESİNDEKİ GAZİ KELİMESİ NE ANLAMA GELİR?

GAZİ OLARAK KİMLER SİLAH RUHSATI İÇİN MÜRACAT EDEBİLECEK?

6136  ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA KANUN 7 NCİ MADDESİNDE KİMLERİN ATEŞLİ SİLAH ALABİLECEĞİ AÇIKÇA BELİRTİLMİŞTİR.

7 nci Maddenin Tamamına Ulaşmak için Linki Tıklayın ( https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6136.pdf  )

MADDE 7

Ateşli silahları ancak;

7. Yapılan soruşturma sonucu veya kesinleşmiş yargı kararı üzerine görevine son verilenler ile terör örgütlerine veya Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olanlar hariç olmak üzere, en az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı ya da belediye başkanlığı yapmış bulunanlar, taşıyabilirler veya mesken ya da işyerinde bulundurabilirler.

Birinci fıkranın (4) numaralı bendinin (A) alt bendinden istifade edenler ilgili Kuvvet Komutanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığının kayıtlarına geçmek ve bu makamlarca verilen belgelere işlenmek şartıyla ateşli silah taşıyabilirler veya bulundurabilirler. Bu şekilde düzenlenen belgeler, taşıma veya bulundurma izin belgesi yerine geçer. Birinci fıkranın (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerinde sayılan kişilere ait silahların, (6) ve (7) numaralı bentlerde sayılan kişilerin edinecekleri en fazla bir adet silahın,

8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga 64 üncü maddesine,

3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna,

23/4/1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdî Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna,

18/12/1981 tarihli ve 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna, 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanununa,

24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklâl Madalyası Verilmiş Bulunanlara,Vatanî Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanuna,

12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa göre aylık bağlananlara,

Ait silahların, barışta veya olağanüstü hallerde iç güvenlik ve asayişin sağlanmasına yönelik her türlü faaliyet, eğitim, tatbikat ve manevralar ile birlik veya grup halinde intikaller sırasında veya bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileri ile hayatlarını kaybedenler ve silah ruhsatı alamayacak derecede malul olanların ana, baba, eş ve çocuklarına bu kişilerden intikal eden ateşli silahlar ile yukarıda sayılan kanunlara göre aylık bağlanmamış olsa bile bu şekilde yaralananlara ait ateşli silahların taşınmasına veya bulundurulmasına yetki veren kayıt ve belgeler her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

Barışta veya olağanüstü hallerde iç güvenlik ve asayişin sağlanması amacıyla yürütülen her türlü faaliyet, eğitim, tatbikat ve manevralar ile birlik veya grup halinde intikaller sırasında bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle vefat edenlerden (şehit, er, erbaş ve malûl gaziler dahil) intikal eden silah bulunmaması durumunda; bunların ana, baba, eş ve çocuklarından sadece birinin, bir ateşli silahla sınırlı olmak kaydıyla, silah taşımasına veya bulundurmasına yetki veren kayıt ve belgeler her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

Silah taşımaya yetki veren kimlik kartları ile belgelerin düzenlenmesi ve gerektiğinde yenilenmesi ya da geri alınmasına ilişkin usul ve esaslar Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken hazırlanacak bir yönetmelikte düzenlenir.

Sonuç Olarak;

30 Kasım 2024 Tarih ve 32738 Sayılı Resmî Gazete de Yayımlanan Kanun ile Gazi olarak Taşıma / Bulundurma Silah Ruhsatı alacakların Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin yayımlanmasını beklenmesinin uygun olacağı düşüncesindeyim. Ancak daha önceki uygulama ve Kanunda belirtildiği şekilde düşünecek olursak, 5434/64 Sayılı Kanun, 2330 Sayılı Kanun, 3713 Sayılı Kanun, 1005 Sayılı Kanun Kapsamında Tc Emekli Sandığı Genel Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı tarafından adlarına yukarıdaki belirtilen kanun maddelerinden aylık bağlanmış olan Er Gazilerimiz, (5434/45 Sayılı Kanundan Ordu Vazife Malulü Olarak Aylık Alanlar Hariç)

  • Yetkili Devlet ve Üniversite Hastanelerinden alacakları  “Psikolojik ve Nörolojik Olarak Silah Kullanmasında  Sakınca Yoktur” ibareli heyet raporu,
  • Valilik Makamına Dilekçe,
  • Son Bir Yıl İçinde Çekilmiş 4 Adet Fotoğraf,
  • E Devletten Gazi Olduğuna Dair Vazife Malulü Durum Belgesi, (Kanun Maddesi Yazması Gerekli)
  • Nüfus Cüzdanı Aslı,
  • İkametgâh Belgesi,
  • Adli Sicil Belgesi,
  • Maliyeden Borcu Yoktur Belgesi,
  • Ziraat Banka Veznesine 1000 TL Silah Ruhsat Kart Bedel Makbuzu,
  • Mavi Kapaklı Dosya ile Birlikte,

Jandarma Bölgesinde İkamet Eden Gazilerimiz, İl Jandarma Komutanlıklarına, Emniyet Bölgesinde İkamet Eden Gazilerimiz İl Emniyet Müdürlüklerine Müracaat Edeceklerdir.

Çıkan Kanunun Tüm Camiamıza Hayırlı Olamsını Diler, Kanunun Çıkması için Teklifini Veren, Büyük Emek ve Uğraşıları Olan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Malul Gazi Mustafa IŞIK'a Teşekkür Ederim.

ÖNEMLİ NOT: HER NEKADAR YUKARIDA KANUNİ OLARAK 5434/45 SAYILI KANUN’DAN HAK ALAN ORDU VAZİFE MALULLERİNİN RUHSAT ALMALARINA KANUN MÜSAADE ETMESE’DE İL VALİLERİNİN İNSİYATİFİ İLE ALAN ORDU VAZİFE MALÜLLERİNİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ.

Saygılarımla, Malul Gazi İsmail KUMARTAŞLI Afyonkarahisar Şube Başkanı

Whatsapp'ta Paylaş
Facebook'ta paylaş